Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Σατιρίζοντας ένα ποίημα


Τα δώρα (Σταχτούρης)

     


Σήμερα φόρεσα ένα ζεστό κόκκινο αίμα
σήμερα οι άνθρωποι μ' αγαπούν
μια γυναίκα μού χαμογέλασε
ένα κορίτσι μού χάρισε ένα κοχύλι
ένα παιδί μού χάρισε ένα σφυρί

Μέχρι εδώ είναι ωραίο και ίσως και λογικό (αν εξαιρέσεις το ζεστό κόκκινο αίμα που φοράει). Αλλά αφού μας λέει ότι οι άνθρωποι τον αγαπούν, λογικά έχει καλή διάθεση και είναι χαρούμενος. Αλλά δείτε τι κάνει το σφυρί που του έδωσε το παιδί:

Σήμερα γονατίζω στο πεζοδρόμιο
καρφώνω πάνω στις πλάκες
τα γυμνά άσπρα ποδάρια των περαστικών

Πας καλά ρε μαλάκα???    Γιατί καρφώνεις τους πεζούς? Εξήγησέ μου τουλάχιστον τα παρακάτω: Γιατί οι άνθρωποι περπατούν ξυπόλητοι στο πεζοδρόμιο? Άμα πατήσουν σκατά σκύλου τί θα γίνει? Πού βρήκες τα καρφιά? Είπες ότι το παιδί σου έδωσε μόνο ένα σφυρί. Εν τω μεταξύ δε μας λες τί έκανες το κοχύλι...
Τέλος πάντων, ας δούμε την αντίδραση των περαστικών όταν τους καρφώνει τα πόδια:

είναι όλοι τους δακρυσμένοι
όμως κανείς δεν τρομάζει
όλοι μείναν στις θέσεις που πρόφτασα
είναι όλοι τους δακρυσμένοι
όμως κοιτάζουν τις ουράνιες ρεκλάμες*

Ντάξει μωρέ γιατί να τρομάξεις? Ένας τύπος σου καρφώνει τα πόδια στο πεζοδρόμιο. Τι πιο λογικό? Το ξεπέρασαν και σκέφτηκαν πως να αντιδράσουν. Πως αντιδράς όταν σου καρφώνουν τα πόδια? Μα φυσικά κοιτάς τις ουράνιες ρεκλάμες! Αυτό πιστεύω θα κάνατε όλοι σας. Αυτοί όμως δε μένουνε μόνο σε αυτό κοιτάνε και κάτι άλλο:

και μια ζητιάνα που πουλάει τσουρέκια
στον ουρανό

Πώς γίνεται και να είναι ζητιάνα και να πουλάει τσουρέκια? Άμα είχε τα τσουρέκια θα τα έτρωγε! Δε θα τα πούλαγε για να πάρει λεφτά και να πάει να φάει. Επίσης λέει ότι πουλάει τσουρέκια στον ουρανό. Από πότε ο ουρανός έχει αποκτήσει χρήματα και μπορεί να κάνει αγοροπωλησίες? Ίσως να εννοεί ότι πουλάει στους κατοίκους του πλανήτη ουρανού.

Τρώνε αυτοί τσουρέκια όμως?

 Στη συνέχεια:

Δυο άνθρωποι ψιθυρίζουν
τι κάνει την καρδιά μας καρφώνει;

Βασικά τα πόδια σας καρφώνει...

ναι την καρδιά μας καρφώνει

Πω ρε φίλε... Τα πόδια σας καρφώνει λέμε!

ώστε λοιπόν είναι ποιητής

Σαφώς. Έτσι εξηγούνται όλα.



Τελικά έψαξα και βρήκα τί έγινε. Ο ποιητής (άντρας τελικά) πήγε σπίτι του για να αφήσει το κοχύλι, να πάρει καρφιά και για να πλύνει τη μούρη του. Όμως ήταν ξεχασιάρης και ξέχασε να βάλει τα γυαλιά του (ήταν και μύωπας αλλά και πρεσβύωπας) μετά το πλύσιμο των μούτρων του με αποτέλεσμα όταν άρχισε να καρφώνει τα πόδια των περαστικών να μην βλέπει καλά και να καρφώνει τις καρδιές τους.



Καταλάβατε?

*διαφημιστικές ταμπέλες
 
 
Χαίρεται!

1 σχόλιο: